Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Hur ser säsongen ut?


När börjar säsongen?

Det varierar stort från år till år och från ort till ort när säsongen börjar. Generellt är säsongen fler än 100 dagar med i mellan-Sverige. Av dessa dagar är de flesta seglingsbara eftersom det krävs mycket lite vind för att kunna få fart.

Som tidigast kan säsongen börja i november och senast i januari. Senare år har detta varierat stort och inte bara temp utan även snömängder.

Var inleds säsongen?

Vi börjar på små sjöar som ofta är grunda eftersom hela vattenvolymen behöver kylas, först när bottenvattnet har nått 4+ börjar frysningen. Detta går fort i grunda, små sjöar som oftast ligger högt i landskapet. Premiärsjön för Sverige om man nu skulle utse en sådan där vi varit mest på är Tämnaren straxt norr om Uppsala.

Vilka sjöar?

Det är relativt få sjöar som lämpar sig för skridskosegling pga att landskapet runt om måste vara lågt för att vinden ska komma fritt in utan att störas av land. Det går såklart att segla på vilka vatten som helst men att resa en bit ökar möjligheterna mycket för att få bättre förhållanden.  I t ex Stockholmsområdet finns bara några få som är riktigt lämpliga. Snö brukar nästan alltid komma förr eller senare vilket gör att de tidigt frusna vattnen överges och nya tillfrusna områden kommer med möjlighet till större ytor och därmed mer vind.

Hur ser säsongen ut?

Oftast följer säsongen ungefär samma mönster dvs man börjar på premiärsjöarna sedan flyttar vi till större vatten allteftersom tillfrysning sker. T ex Stockholm: Ältasjön, dec till jan  - Drevviken, jan (Farsta) - Görväln, jan-feb (Mälaren) - Erstaviken/Baggensfjärden, feb-mars (saltvatten) - Gränöfjärden, mars (Tyresö) - Nämndöfjärden, mars (Ingarö).
Det är ovanligt att vi seglat på de stora skärgårdsfjärdarna, västkusten och andra stora vatten men det har det gjorts mellan 2010 till 2013.

I Skåne finns sjöar som fryser till nästan samtidigt som sjöarna i mellan-Sverige.

I norrland från Mora och uppåt brukar snön falla relativt tidigt undantaget 2019- 2021 då nästan ingen snö kom. Snön omöjliggör skridskosegling och om det blir mycket blir det svårt även med skidor.
Flera stora insjöar som är mycket grunda bara någon meter djupa som t ex Tämnaren och Hjälmaren är mycket uppskattade av oss. Däremot kan de lätt bli översnöade.

Vättern är ansedd som mycket nyckfull och farlig men gav fantastisk segling 2011-2013.

Vänern har flera områden som är perfekta men centrala delarna har samma tendens som Vättern dvs kan snabbt brytas upp av hög sjö.

 

Hur avslutas säsongen?

I mellan-Sverige slutar säsongen tvärt i början april sedan skiljer sig detta med bara någon vecka i resten av Sverige. Detta skiljer sig bara någon vecka från år till år. Detta beror på att solen står så pass högt att solstrålarna tränger igenom hela isen oavsett hur tjock den är. Det har förekommit full morgon-aktivitet på en fjärd för att bara några timmar senare har isen "ruttnat" och isen spjälkas sönder i form av stavar och fjärden legat öppen på eftermiddagen.

Uppdaterad: 02 SEP 2013 14:45 Skribent: Magnus Nordström
E-post: This is a mailto link

VM 2023
30 jan-5 feb
Litauen


Svenska Isseglarförbundet
Svenska Isseglarförbundets logotyp

Is och snösegling i Sverige
Facebook Kitewing Sweden

Köp & sälj Issegling
Facebook köp sälj Issegling

 

 Köp Draksegel 

SAIL365-logga

Surfspot Logga

 

Företagsevent?
Presentkort?
Kolla!

OutdoorEvents

Postadress:
SS Skridskoseglarna - Issegling
Torgny Lagerstedt, Döbelnsgatan 89
11352 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46707778785
E-post: torgny.lagerstedt@bl...

Se all info