Vet du farorna kan de mycket lättare elimineras. En noga avvägd kalkylering av risker krävs och bygger mycket på erfarenheter som ofta finns i klubbar anslutna till Isseglarförfundet. Även om all segling sker på egen risk kan du utsätta även andra för fara, t ex om du kommer ut på tunn is och går igenom så vill du nog ha hjälp. Dessutom kan andra tro att isen är rekognoserad.
I jämförelse med långfärdsskridskoåkning måste skridskosegling ha större säkerhetsmarginaler och högre krav på personlig säkerhetsutrustning.
K U S?
Precis som all aktivitet på is behövs grunderna d vs att du har Kunskaper Utrustning Sällskap. Kunskaperna som beskrivs på denna sida, täcker givetvis inte allt vad gäller skridskosegling t ex inte iskvalitet. Tjocklek brukar t ex användas felaktigt som en faktor för hur säker isen är.
Är det inte farligt när det går så fort?
Generellt kan vi svara att det brukar gå bra så länge man kan väjningsreglerna. Att ramla på isen genom att skridskorna slinter, oftast vid någon manöver, brukar bara resultera i att man glider utefter isen, ibland lååångt och utan att slå sig eller skada utrustningen. Risken att man kolliderar med någon/ något är mycket liten men däremot kan konsekvensen bli mycket allvarlig om kollision uppstår. Den största faran är kollision med isjakter. En fara är att man kan kollidera med andra seglare.
Därför…
– … seglar vi i lovart eller lä om "skärmen" för kitearna (med linor)
– … seglar vi på andra ytor än isjakterna
– … ha god uppsikt, speciellt vid kappsegling då stressen kan ”blockera” uppsikten
– … ha i åtanke att drakseglare inte kan se lovarts-sidan.
Hur vet man att det är ”säkra” isar?
Vid all skridskosegling är du lättare när du seglar än när du står still. Det beror på att seglet lyfter dig. Därför kan du komma långt ut på tunn is, vilket är livsfarligt. Använder du skidor kan du komma ännu längre ut än med skridskor och dessutom måste du ”dyka” för att få av dig skidorna. Även om man skulle gå igenom en tunn is nära en fast kant t ex vindbrunn, kan det förutom att man slår i den fasta iskanten på andra sidan, resultera i skärskador i ansiktet.
Vid vanlig skridskoåkning kan man både färdas och rekognosera samtidigt vilket inte fungerar vid skridskosegling. Sprickor kan göra att skridskorna skär ner i dessa.
Därför…
- måste hela området där du seglar rekognoseras innan du börjar segla. Detta brukar fungera smidigt i o m att de erfarna som kommer först tar en sväng runt. När du kommer till ett för dig nytt område, kontakta alltid en ledare eller annan seglare som rekognoserat/blivit informerad.
- ha alltid i åtanke och ha uppsikt att det inte finns säkra isar och att det kan finnas någon liten fläck, bred spricka som kan ha missats. Oftast brukar vi då sätta ut en flagga för att varna för hinder.
- passera sprickor tvärs. Se till att du har uppsikt så att du inte seglar utefter en spricka annars kan skridskon fastna.
- använder vi extra stora marginaler vid skidsegling.
Är det ostadigt att segla på så höga skridskor och med bara en skridsko på isen?
Som du kanske vet eller sett seglar många med bara en skridsko i isen. Balansen sitter i seglet och inte i kontakten med isen, dessutom vrids höften i färdriktningen vilket blir mer ergonomiskt och till sist finns inte två skridskor som kan skära åt olika håll vid höga farter.
Slalompjäxorna gör givetvis sitt också, speciellt vid högre farter då skridskorna blir ”nervösa”.